Dammtrivsel

Publicerad av Dammtrivsel

Dammskötsel på sommaren

Sommaren – dammägarens bästa tid, det är då man njuter, kopplar av och matar fiskarna. De dagar det är som varmast dunstar en del vatten och man får fylla på för att behålla den önskade vattennivån. Det som är lämpligt att göra då och då under sommaren är att kolla vattenkvalitén med ett multitestset. Är det något vattenvärde som inte är tillfredsställande, justera det så snart du kan. Se under vattenbalans för att hitta rätt preparat. Det kan bespara mycket arbete och hålla fiskarna pigga och friska.

Dammen och filtret

När det är hög belastning i dammen utav mycket matande och döda svävalger, som tagits bort av UVC-enheten, är det viktigt att kolla filtret emellanåt, så att flödet fungerar bra. Är flödet dåligt, rengör då filtret efter de anvisningar som följde med filtret. Tänk på att inte vara alltför noga vid rengöringen, för att behålla en del av den nyttiga bakteriefloran. Tillsätt gärna nedbrytningsbakterier efter rengöringen, för att hålla en hög effekt på filtret och man får ett friskt och klart vatten. Använd gärna en dammsugare för att få bort slam, döda alger mm som inte filtret klarar att ta upp och det kommer att bli en god vattenkvalitet på lång sikt. Det är även bra att använda kornhalmextrakt en gång i veckan för att förebygga alger och hålla dem på en låg nivå.

Har du en UVC-enhet på din filteranläggning så behöver även denna ses till ibland. Kolla så att lampan lyser, lampan omges av ett kvartsglas, detta glas ska vara rent och inte matt. Är det smutsigt, rengör det med en glasrengöring, diskmedel eller mirakeltrasa. Är glaset efter rengöringen fortfarande matt bör kvartsglaset bytas ut för att effekten på din enhet ska ge full effekt. UVC-lampan bör bytas varje år, även om den lyser så tappar den effekt och gör inte den önskade nyttan. Se under reservdelar, utbyteslysrör och kvartsglas.

Dammen och fiskarna

Använd gärna en flytande termometer och ha koll på dammvattnets temperatur. Då vattentemperaturen är 15° är det dags att byta ut vårens energifoder och övergå till ett foder som är kraftigare och fetare, som fiskarna kan tillgodogöra sig och växa på under den varma årstiden. Använd gärna en fiskfoderautomat för att få en jämn utfodring av fiskarna, den är även till god nytta när du reser bort en tid.

Är fiskarna slöa och inte vill äta är det ett tecken på att något inte stämmer, fiskarna är troligen på väg att bli sjuka. Det kan hända när det blir högre vattentemperaturer och bakterier, parasiter och svampar frodas. Läs mer om fiskmedicin och fisksjukdomar.

När det är varmt i vattnet fodras det mer syre för att dammen och fiskarna ska må bra. Se till att du har en god syretillförsel genom vattenfall, fontän och/eller en luftpump. Luftpumpar får det kallare vattnet från botten att drivas upp mot ytan. Luftpumpen kan gärna vara igång hela året, den är billig i drift.

Har du några frågor om dammens underhåll, hör av dig så ska vi hjälpa till! Kontakta oss på mail.

Tillbaka till Kunskapsbanken