Dammtrivsel

Publicerad av Dammtrivsel

Stör

st_r_aqua

De flesta som hör talas om stör tänker antagligen på den ryska stören och kaviar, vilket är något helt annat än stör till trädgårdsdammar. Den stör som dammägaren kan ha i sin trädgårdsdamm är en odlad hybrid som främst används till matfisk.

Den växer snabbt och kan bli mer än 1 meter stor om dammen är tillräckligt stor. Normalt stannar den i växten betydligt tidigare. Stören vill ha en lugn omgivning då den annars har svårt att få tillräckligt med mat. Den tycker om att söka föda på botten och i naturen är olika snäckor och musslor en stor del av deras föda. Vi har speciellt sjunkande störfoder. Utfordringen bör hålla på tills vattentemperaturen är 8°, därefter kan man ge dem lite mat ner till vattnet är 3°.

Små störar har ibland svårt att klara sig då de lätt blir offer för fåglar och katter. De kan också trassla in sig i trådalger och ha svårt att komma loss, försök att håva upp stören och hjälp till att ta bort trådalgerna. Innan stören flyttar in i dammen är det bra om det finns minimalt med trådalger.

Tillbaka till Kunskapsbanken