Dammtrivsel

Publicerad av Dammtrivsel

Koikarp

koi_hemsida08

Ingen fisk har det skrivits mer om än koi karpen. Det är Japans nationalfisk med anor långt bak i tiden. Den kallas i Japan ‘ Nishikigoi’ som betyder ungefär ‘färgad karp’. Iran tros vara ursprungslandet för den vanliga karpen ‘cyprinus carpio’, som är en utmärkt matfisk.

Den spreds över världen av handelsmän för ca 1000 år sedan till Kina, Japan och Västeuropa. Den har odlats för sina färger i mer än 300 år men ingen är mer känd än de japanska koiodlarna.

Färgvarianterna har därför ofta japanska namn. Koi skiljs lätt från guldfisken genom två par skäggtömmar från läppen. Koi blir betydligt större än guldfisk och ställer också större krav på vattnet och utfodringen. I stora dammar blir koi ca 50-60 cm men kan i undantagsfall bli ända upp mot en meter. I mindre dammar stannar den vid ca 20 cm. Den kan övervintras ute men det är viktigt med syreväxling och att den byggt upp fettreserver under sommaren.

Japanska termer om Koi

Aka = Röd
Bekko = Svarta fläckar på röd, vit eller gul grund
Kohaku = Vit koi med röda markeringat (bilden längst upp)
Magoi = Svart koi Shiro
bekko = Vit koi med tydliga svarta markeringar
Sumi = Svart koi Tategoi = Koi som kommer bli bättre med stigande ålder och storlek

Koi trivs bäst i stora dammar med ordentliga djuphålor. Det är till skillnad mot guldfisk viktigt att den matas ordentligt, så den får ordentlig storlek. Den kraftiga matningen och också kravet på bra cirkulation gör att det behövs kraftiga pumpar och stora filter.

Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är med karantän om du köper nya koi och redan har ett etablerat bestånd i dammen.

För dig som vill läsa mer om koi rekommenderar vi en bra bok på engelska “Koi – Health“. Där får du lära dig det mesta som är värt att veta om koi.

Tillbaka till Kunskapsbanken