Dammtrivsel

Publicerad av Dammtrivsel

Guldid

guldid_bild_4

Guldiden är en trevlig dammfisk. Den trivs i stim och simmar snabbt. Ofta befinner den sig vid ytan och då ser man den bra. Vackra sommarkvällar jagar den flugor och mygglarver som finns på dammens yta, då kan man till och med höra den slå i dammen. Den är tålig – klarar även vintern med syretillförsel.

Denna vackra fisk, som är inhemsk i Europa, har en orangefärgad rygg täckt med guldskimrande fjäll.  Den är mycket livlig och utgör en god kontrast till långsammare fiskar, som guldfisk och koikarp. Den finns oftast strax under vattenytan på jakt efter insekter. Dess instinkt är att bilda stim, så det är en god idé att ha 4-5 st och ge dem tillräckligt utrymme, minst 8 m2. De föredrar syrerikt vatten och är de första som far illa under varma sommarnätter. De ogillar också längre kalla perioder och kan ta skada om vattentemperaturen håller sig omkring 1-2°. Under längre kalla perioder, är det därför att rekommendera att inte röra om i det varma vattnet, som då samlats vid dammen botten. Guldiden rör inte upp på botten så som guldfisk och koikarp gör.

Den kan bli 30-50 cm lång och 15-20 år gammal. Den bli könsmogen vid ca 3 års ålder.
Man kan skilja guldiden från guldfisken på att guldiden har kort ryggfena. Intresserad av att läsa mer om guldid? Då kan boken “Coldwaterfishes” rekommenderas.

Tillbaka till Kunskapsbanken