Dammtrivsel

Publicerad av Dammtrivsel

Guldfisk

guldfisk_aqua

Guldfisken tillhör släktet Cyprinidae karpfiskar och har i många hundra år varit världens mest populära fisk i trädgårdsdammar. Det är en hårdför och tålig fisk som passar både för nybörjaren och den mer avancerade.

Till skillnad mot Koi karpen rör den inte växterna, utan går utmärkt att ha i tätt planterade dammar. Guldfisken härstammar från södra Kina där den varit känd i mer än 1000 år. Den kom till Europa med engelsmännen på 1700-talet och spred sig snabbt över kontinenten. Den finns i ett otal varianter och färger.

Guldfisken börjar matas när temperaturen stiger i dammen till ca 8°. Börja med energifoder som innehåller lite proteiner och ta det försiktigt. När vattentemperaturen stiger går du över till vanliga sticks. Guldfisken kan övervintra ute om du ser till att det finns syre och dammen inte bottenfryser.

Råd när du köper guldfisk

Titta på fiskarna och se särskilt efter sår och vita fläckar som kan tyda på bakteriella infektioner eller parasitangrepp. Fisken skall simma obesvärat och fenorna skall inte vara ‘hopklibbade’. Fråga om de äter ordentligt vilket är ett tecken på att de mår bra.

Karantän

Både du och återförsäljaren har ett ansvar för att fiskarna mår bra. Köper du nya fiskar finns det alltid en risk att de blir sjuka. Transporter och stress gör att fiskens immunförsvar går ner och de blir mottagligare för olika sjukdomar. Har du fisk tidigare i dammen bör dina nya fiskar gå i karantän ca 14 dagar. Blanda i havssalt i en dos på ca 0,3%, så stressas fisken mindre.

Fakta om guldfisken

Familj: Cyprinidae (Karp familjen)
Latinskt namn: Carassius auratus
Ursprung: Södra Kina
Storlek: Upp till ca 30-35 cm beroende på matning och storlek på dammen. Normalt stannar den på ca 15-20 cm
Livslängd: Ca 10-15 år
Vanliga varianter: Vanlig guldfisk, Comet med långa fenor, Schubunkin, spräcklig guldfisk , med röd eller blåaktig grundfärg. Gul guldfisk. Det finns också otaliga andra former.
Förökning. Lägger rom vanligtvis på våren som kläcks efter ca 1 vecka. Ynglen är först svarta för att färga ut efter ca 2 år: Övervintring i damm som ej bottenfryser och med extra syretillförsel. Kan också övervintras i akvarium inomhus.

Tillbaka till Kunskapsbanken