Dammtrivsel

Publicerad av Dammtrivsel

Bra att veta om fontän- och filterpumpar

Vatten i rörelse är inte bara vackert det syresätter vattnet så de naturliga bakterierna i dammen kan bryta ner avfallsämnen och därmed får både växter och fiskar bättre livsvillkor. Du minskar också risken för alger. En pump skall gå dygnet runt under säsongen, år efter år.

Hos oss finner du pumpen för ditt ändamål, såväl stort som litet:

Termer som är nyttiga när du väljer pump

Lyfthöjd är den maximala höjd som pumpen kan pumpa till den slutar ge vatten. Ex.vis betyder max lyfthöjd 2.10 m att om du sätter en slang på pumpen ger den inget vatten när höjden över vattenytan når 2.10 vatten. Lyfthöjden mäts från vattenytan till högsta punkt.

Watt är strömförbrukningen per timme. Här finns pengar att tjäna. Det är bättre att betala lite mer för en pump som drar mindre ström det tjänar du snabbt in. Våra Vortechpumpar tillhör de strömsnålaste som finns.

Max flöde är den mängd vatten pumpen ger direkt i utblåset utan slang. Det är ett i vissa stycken teoretiskt värde men ger ett bra mått när du skall jämföra pumpar. Det som påverkar flödet från en pump är:
1/ Lyfthöjden. Den höjd från vattenytan som pumpen skall pumpa vattnet till.
2/ Slangens dimension. Tjockare slang ger mindre friktionsförluster i slangen. Starkare pump kräver tjockare slang. Speciellt viktigt vid större pumpar
3/ Slangens längd. Längre slang ger större motstånd

Tillbaka till Kunskapsbanken